23 Mart 2015 Pazartesi

PİYALE PAŞA CAMİİ




Piyale Paşa Camii İstanbul'un Kasımpaşa semtinde bir camidir. Bu çok sütunlu  Mimar Sinan anıtı, 6 kubbeli ve dikdörtgen plandadır. Caminin ortasındaki iki büyük sütuna dayanan kubbelerin ağırlığı duvarlardaki yan direklerle temele iner. Caminin üç tarafı kemer ve tonozludur, minaresi bunların üzerindedir.
Banisi Piyale Paşa türbesi mihrap tarafındadır. Mihrap çinileri sanat eseri olan camilerdendir.
PİYALE PAŞA CAMİİ ÇİNİSİ
 



PİYALE PAŞA CAMİİ ÇİNİSİ
TARİHİ : Büyük Piyale Paşa Camisinin banisi, Kaptan-ı Derye Piyale Paşa olup, 1573 de Mimar Sanan’a  yaptırmıştır. Cami, Mimar Sinan’ın Selimiye Camii ile aynı zamanda ele aldığı eserlerden biridir. Bir kulliye halinde inşa edilen eser, Kasımpaşa’nın kuzeyinde, o zamanlar deniz kıyısı olan bir vadide yer almaktadır.
PİYALE PAŞA CAMİİ GİRİŞİ
MİMARİ YAPISI :30,5 x 19,5 m ebadında, dikdörtgen biçimindeki cami, iki büyük granit sutunla kemerler üzerine, her biri ortalama 9 m çapında altı adet kubbe ile örtülmüş, yanlara doğru, tonozlarla biraz daha genişle-tilmiştir. Kulliyenin binalarından cami ve türbe ile cami avlusundaki dikdörtgen çeşmenin musluk kısımları ayaktadır. Medrese, Tekke. Subyan Mektebi ve çarşıdan bir eser kalmamıştır. Cami yanındaki türbede, Gevher Sultan’dan doğan yedi kız ve dört oğlu ile birlikte yatmaktadır.
PİYALE PAŞA CAMİİ İÇİ MİHRABI
ÖLÇÜLERİ :Geniş bir avluda yer alan camii, 54,6x45m2 bir alan kaplayan altı kubbeli bir yapı olup, mihrap ekseni üzerinde girişin tam ortasında minare yükselmektedir. Caminin alanı 2214 m2, avlusu ile birlikte toplam 22500m2  dir. Vakit namazlarında ortalama 100-150, Cuma cemaati ise 3000 civarındadır.
PİYALE PAŞA CAMİİ AVLUSU




1 yorum: